Menu algemeen

Volg Radio TOS ook op

facebooktwitter

De geschiedenis

TOS in de kinderschoenen…

In het begin van de jaren tachtig was het fenomeen 'vrije radio' ongekend populair in Vlaanderen. Overal rezen legale en andere zenders uit de grond. Zo was in 1982 radio Pink Panther wereldberoemd in Turnhout. Groepjes vrienden sleutelden in garages en zolders aan grootse radioplannen. CB-ers stapten in blok over naar de 'echte radio's'. Ook werd er ijverig van de ene naar de andere zender overgelopen.

 

In de maanden juli en augustus 1983 werd de studio van Radio TOS gebouwd op een zolder aan het pand Goris in de Herentalsstraat. De zendantenne werd rechtgezet op 26 augustus. Het aanwerven van radiomedewerkers was volop aan de gang.

 

Zoals gepland ging de eerste TOS-uitzending in de ether op 1 oktober 1983. Op 6 januari 1984 werd daarbij gestart met een dagelijkse nieuwsuitzending. Diverse redactieleden losten elkaar af om studiopermanentie te realiseren. Sommige speelden het klaar om zonder vergoeding weken van 70 uur te presteren. Ondertussen kreeg de studio meer vorm. Grote sommen werden besteed aan het ombouwen van de zolder tot zendstudio. De eerste uitzending vond plaats in een lege studio. Er was geen afgewerkt plafond. Het studiomeubel bestond uit een cafetariatafel en uit kartonnen dozen. De deur sluiten was gelijk aan een sprong van de naald. 'Storingen' waren een normaal opstartverschijnsel.

 

Het broodnodige geld werd opgehoest door Turnhoutse verenigingen, door de verkoop van lidmaatschaps- en steunkaarten, door medewerkers van de radio en door tooghangers. In de daaropvolgende maanden was de bar de enige bron van inkomsten. Reclame werd pas toegestaan op 15 juni 1985. Nochtans floreerde de TOS-cafetaria zo goed dat vrij snelde studiomeubelen voor studio 1 en studio 2 konden aangemaakt worden. Van zodra het duidelijk was dat TOS geen eendagsvlieg zou worden, kwamen medewerkers van andere radio's in drommen over. Eind 1985 was het aantal medewerkers opgelopen tot een honderdtal. TOS-feesten, een medewerkerstijdschrift en ontelbare vergaderingen zorgden voor de nodige eenheid binnen de vereniging.

 

Tijdens de volgende jaren werd de TOS-techniek verder ontwikkeld, in functie van financiële mogelijkheden. Op het einde van 1985 werd een nieuwe zender aangekocht en werden de mengpanelen vervangen. Er werd ook een eerste maal van frequentie veranderd. Dat zou nadien nog meerdere malen gebeuren.

 

Met de erkenning door het Ministerie van Cultuur in 1985 en de aflevering van de voorlopige zendvergunning was TOS definitief de kinderschoenen ontgroeid.

 

Op naar de nieuwbouw…

In 1989 kwam er de definitieve erkenning als niet-openbare radio. Het jaar zou echter vooral gekenmerkt worden door de aankoop van het pand ‘De Druif” aan de Herentalsstraat 75 in Turnhout.

 

Na 10 jaar TOS naderde in 1993 de voltooiing van het nieuwe studiogebouw, uitgebouwd zoals er bij de niet-openbare radio’s wellicht geen tweede in Vlaanderen te vinden is. Terwijl de concurrenten het financieel steeds moeilijker kregen, had TOS het geluk dat de investeringsfase achter de rug was. De aandacht kon nu gaan naar de opwaardering van de uitzendingen, het stroomlijnen van de programmatie en de verdere uitbouw van de redactie.

 

De 21ste eeuw…

Op 28 november 2002 voerde de Vlaamse Federatie voor Lokale Radio’s een inspectie uit in de TOS-studio’s. In het verslag is te lezen: "Qua huisvesting behoort Radio TOS zeker tot een van de besten in Vlaanderen. Ook qua inzet van medewerkers, allen onbezoldigd, scoort de radio zeer goed. Bijna nergens vinden we nog zo een grote enthousiaste ploeg vrijwilligers. Radio TOS is volgens ons een van de beste onafhankelijke vrijwilligersradio’s in Vlaanderen."

 

Op vrijdag 19 december 2003 verlengde minister Marino Keulen de erkenning van Radio TOS voor een periode van 9 jaar. Het toegestane zendvermogen steeg hierdoor van 100 Watt naar 501 Watt. Dit betekent maar liefst vijfmaal meer zendcomfort. Een beloning voor 20 jaar inspanning in de geest van het decreet op de lokale radio's. Door deze promotie is TOS ook de volgende jaren perfect te ontvangen in het stedelijk gebied Turnhout en in de omliggende gemeenten.

 

In afwachting van de nieuwe erkenning werd het instrumentarium van TOS volledig aangepast. TOS zendt nu uit in stereo met RDS-kenning en met een nogmaals vernieuwde computerinstallatie. Op het internet biedt TOS inmiddels een unieke site aan, met o.m. honderden podcasts van interviews en reportages, op www.tos.be, Al deze investeringen zijn het resultaat van 20 jaar vrijwillige inzet.

 

De radio zit ondertussen met tot meer dan 70 medewerkers reeds gedurende 25 jaar in de ether. Nooit werden de uitzendingen onderbroken, ook niet toen de zendmast tijdens een storm knakte. TOS veranderde nooit van naam, van formaat of van bestuur. TOS staat met andere woorden voor continuïteit. Vijfentwintig jaar werking staat eveneens voor meer dan 300 grote evenementen, voor 350 verenigingen uit Turnhout en omstreken die bij TOS een forum vinden en voor meer dan 30000 interviews.

 

In 2008 kreeg TOS erkenning met de toekenning van de RadioVisieAward voor 'Beste Lokale Radio' in de provincie Antwerpen. Een mooie aanzet voor het feestjaar n.a.v. 25 jaar TOS én een motiverende opsteker om ook de volgende jaren op dezelfde wijze door te gaan!

2017 werd een bewogen jaar voor de lokale radio’s: de minister stelde een nieuwe frequentieplan voor, waarbij het aantal lokale radio’s drastisch beperkt zou worden. Radio TOS kreeg echter een nieuwe erkenning voor 9 jaar en maar liefst 3 i.p.v. 1 zendvergunningen. Sinds 1 januari 2018 mag Radio TOS dan ook uitzenden vanuit Turnhout (105.5), Kasterlee (106.6) en Ravels (107.1).